معبد کایلاسا هند؛ عبادتگاهی مرموز در قلب درهای عمیق
در دل ایالت زیبای ماهاراشترای هند، یکی از شگفتانگیزترین دستاوردهای معماری بشر با نام معبد کایلاسا هند خودنمایی میکند. این معبد در اعماق صخرههای بازالتی ساخته شده و این شاهکار قرن هشتمی، به عنوان گوهر درخشان غارهای اِلورا، اوج هنر حجاری صخرهای در هند را به نمایش میگذارد. در ادامه، به معرفی معبد کایلاسا و ویژگیهای منحصربهفرد آن میپردازیم.
معبد کایلاسا کجاست؟ موقعیت معبد کایلاسا در هندوستان
معبد کایلاسا (Kailasa Temple) یکی از دیدنیترین بناهای هند است که برای خدای شیوا ساخته شده و بیش از 200 هزار تن سنگ برای ساخت آن تراشیده شده است. این معبد نشاندهنده ایمان و نبوغ مهندسان هند باستان است که از دل کوهها بیرون آمده است.
معبد کایلاسا در غار شماره 16 از مجموعه غارهای اَلورا قرار دارد. این مجموعه در تپههای چاراناندری، در حدود 30 کیلومتری شمال غربی شهر اورنگآباد در ایالت ماهاراشترا قرار گرفته است. مجموعه غارهای اَلورا یک مسیر دو کیلومتری با 34 بنای صخرهای است که آثار بودایی، هندو و جین را در خود جای دادهاند.
نزدیکی معبد کایلاسا به معبد گریشنشوار جیوتیلینگا (یکی از دوازده معبد مقدس شیوا) نشان میدهد که اورنگآباد از گذشته اهمیت مذهبی داشته است. این شهر همچنین به جاذبههای دیگری مانند بیبیقا مقبره و قلعه دولتآباد دسترسی دارد که همگی از جاذبههای تور هند محسوب میشوند.
موقعیت جغرافیایی معبد کایلاسا روی نقشه گوگل
تاریخچه ساخت معبد کایلاسا در هند
اگرچه هیچ کتیبهای در داخل معبد کایلاسا وجود ندارد، اما پژوهشگران با توجه به فضای داخل معبد، ساخت این مکان شگفتانگیز را به پادشاه راشتراکوتا، کریشنا اول (پادشاه هندی در قرن 8 میلادی) نسبت میدهند. تاریخدانان هنری مانند هرمان گوتز بر این باور هستند که ساختوساز این معبد در طول چندین حکومت انجام شده است.
معماری معبد کایلاسا
معبد کایلاسا در هندوستان یک شگفتی یکپارچه است که به صورت عمودی از یک صخره بازالتی تراشیده شده است. ابعاد خیرهکننده آن شامل 84 متر طول، 47 متر عرض و 33 متر ارتفاع است. مهندسان آن زمان، روش انقلابی تراشیدن سنگها از بالا به پایین را ابداع کردند؛ بنابراین کارگران از قله صخره شروع کردند و با حفر گودالی U شکل در اطراف، مجموعهای مستقل ایجاد کردند.
ویژگی کلیدی معبد کایلاسا، حیاطی بزرگ است که چندین ستون بزرگ دارد. دیوارها، نقشبرجستههایی از حماسههای رامایانا و مهابهاراتا را نمایش میدهند. شگفتانگیز است که این پروژه عظیم در کمتر از 18 سال به پایان رسیده است.
معبد کایلاسا
داستانها و افسانه های پیرامون نحوه ساخت معبد کایلاسا
به صورت کلی دو باور مختلف تاریخی و افسانهای درباره ساخت این معبد وجود دارد که به شرح زیر هستند:
داستانی محلی نقل میکند که ملکه مانیکِشوارا نذر کرد اگر همسر بیمارش بهبود یابد، معبدی برای شیوا بسازد و تا تکمیل برج آن روزه بگیرد. پس از شفا یافتن پادشاه، معماری با نام کوکاسا مامور انجام این کار شد و باید سریعاً معبد کایلاسا را میساخت. راهحل او چه بود؟ حجاری با روش از بالا به پایین و تکمیل معبد. البته این داستان اشاره میکند که الهام الهی به کوکاسا فهماند که از روش حجاری جدید بالا به پایین استفاده کند.
در سالهای اخیر، نظریههای متفاوت و عجیبی درباره معبد کایلاسا مطرح شده است. برخی افراد با دیدن شکل X مانند معبد از نمای هوایی و تقارن شگفتانگیز آن، گمان کردهاند که این بنا با کمک فناوریهای پیشرفته یا حتی با دخالت موجودات فرازمینی ساخته شده باشد. آنها معتقدند که در دوران باستان، انسانها به تنهایی نمیتوانستند چنین پروژه عظیمی را تنها با ابزارهای ابتدایی و نیروی انسانی اجرا کنند. با این حال، باستانشناسان و پژوهشگران این نظریهها را رد میکنند و تاکید دارند که معبد کایلاسا حاصل نبوغ مهندسان و هنرمندان باستانی هند، برنامهریزی دقیق، مهارت حجاری فوقالعاده و کار تیمی صدها صنعتگر و کارگر بوده است. با این حال، تماشای این معبد و دانستن اینکه همه این عظمت از دل یک صخره یکپارچه بیرون آمده، همچنان برای بسیاری از مردم غیرقابل باور و حیرتانگیز به نظر میرسد.
داخل معبد کایلاسا
اهمیت مذهبی و فرهنگی معبد کایلاسا
معبد کایلاسا در هند فراتر از معماری، به عنوان نمادی زنده از نظم کیهانی است. این معبد، کوه کَیلاش، اقامتگاه شیوا را در ذهن تداعی میکند. کایلاسا به عنوان بخشی از همزیستی سه دین مختلف (هندو، بودایی و جین)، تجسمی از میراث همزیستی مذهبی هند است و به همین دلیل در میراث یونسکو ثبت شده است.
امروزه، این معبد همچون معابد بانکوک همچنان یک مکان زیارتی فعال است که هزاران نفر را جذب میکند و آیینهایی را زنده نگه میدارد که قرنها بدون تغییر ماندهاند؛ بنابراین پلی بین عقاید باستانی و معاصر است.
جشن ها و مناسبت های معبد سنگی کایلاسا
معبد کایلاسا هر سال میزبان سه جشن مهم و معنوی است:
مها شیوراتری (Maha Shivaratri): در این شب مقدس، هزاران زائر از نقاط مختلف هند به معبد میآیند. شبزندهداری میکنند، سرودهای ودایی میخوانند و در کنار هم به نیایش شیوا میپردازند تا روح خود را پاک کرده و انرژی مثبت جذب کنند.
آبشِکَم (Abhishekam): این مراسم یک غسل آیینی است که بهصورت دورهای در معبد برگزار میشود. در این آیین، مجسمه شیوا با آب، شیر، عسل و مواد مقدس شستوشو داده میشود و زائران برای سلامتی و برکت دعا میکنند.
کارتیک پورنیما (Kartika Purnima): در این جشن، معبد کایلاسا با صدها چراغ روشن میشود و فضایی معنوی و زیبا ایجاد میکند. چراغها نماد نور و روشنگری هستند و مردم با روشن کردن آنها، آرزوهای خود را به انرژی الهی گره میزنند.
این جشنها نه تنها فرصتی برای زنده نگه داشتن آیینهای باستانی هستند، بلکه باعث میشوند تا معبد کایلاسا همچنان بهعنوان یک مکان مقدس و زنده در قلب مردم هند باقی بماند.
تصاویر معبد کایلاسا
بهترین زمان بازدید از معبد کایلاسا
بهترین زمان برای بازدید از این مکان تاریخی، پاییز و زمستان است که روزها خنک و خشک (10 تا 28 درجه سانتیگراد) هستند و آسمان معمولاً صاف است. البته در ماه مارس نیز با اینکه هوا کمی رو به گرمی میرود، میتوان از معبد کایلاسا دیدن کرد.
از ژوئن تا سپتامبر که بارانهای موسمی مسیرهای منتهی به این معبد را خطرناک میکنند و از آوریل تا می که اوج گرمای سوزان (بالای 40 درجه سانتیگراد) است، ترجیحاً به این معبد نروید.
نحوه دسترسی به معبد کایلاسا
برای سفر به کایلاسا، باید از شهر اورنگآباد بروید. میتوانید از طریق فرودگاه اورنگآباد یا فرودگاه پونا پرواز کنید. این دو فرودگاه نزدیکترین فرودگاهها به معبد کایلاسا هستند.
قطارها به ایستگاه راهآهن اورنگآباد (واقع در 30 کیلومتری معبد) از بمبئی، پونا یا حیدرآباد به آنجا میرسند. بنابراین سه شهر ذکر شده، نزدیکترین شهر به اورنگ آباد هستند.
با اتومبیل شخصی، اتوبوس، تاکسی یا تور، از بمبئی به اورنگآباد 390 کیلومتر یا از پونا به اورنگآباد 240 کیلومتر راه دارید.
ساعات بازدید و قیمت بلیط معبد کایلاسا در هند
معبد کایلاسا هر روز از ساعت 6 صبح تا 6 عصر باز بوده و دوشنبهها تعطیل است.
هزینه ورودی به معبد برای هندیها حدود 40 روپیه، برای گردشگران و خارجیها حدود 600 روپیه و برای کودکان زیر 15 سال رایگان است.
هر بلیط معبد کایلاسا، دسترسی به تمام 34 غار اِلورا را فراهم میکند.
معبد سنگی کایلاسا
امکانات رفاهی اطراف مجموعه الورا
محوطه مجموعه الورا شامل شماری از راهنمایان دارای مجوز است. میتوانید به این راهنماها حدود 800 تا 1200 روپیه بپردازید تا در عرض 2 تا 3 ساعت، تمام قسمتهای مجموعه را برایتان شرح دهند.
چند کافه نیز وجود دارد که آب، نوشیدنی و تنقلات محلی به گردشگران میفروشند. اگر به دنبال وعدههای غذایی کامل هستید، باید به اورنگآباد بروید؛ چون در مجموعه الورا رستوران خاصی وجود ندارد. سرویسهای بهداشتی تمیز و پارکینگ نیز در مجموعه الورا موجود است. همچنین غرفههایی نیز وجود دارند که سوغاتی محلی، ماکت معبد کایلاسا و صنایع دستی میفروشند.
لازم به ذکر است که مسیرهای منتهی به معبد کایلاسا شامل شیبها و پلههای متعدد هستند و دسترسی به برخی مناطق از طریق ویلچر یا برای سالمندان و افراد دارای محدودیتهای حرکتی، امکانپذیر نیست.
عکسهای معبد کایلاسا
نکات و قوانین مهم برای گردشگران معبد کایلاسا
برای اینکه تجربه بهتری از سفر به هند و بازدید از معبد کایلاسا داشته باشید، توصیه میکنیم موارد زیر را رعایت کنید:
بهتر است کفشها را قبل از ورود به فضاهای مقدس هند، از جمله همین معبد، دربیاورید.
پوشش نسبی شامل پوشاندن شانهها و زانوها را از یاد نبرید.
کفشهای محکم و مناسب برای پیادهروی در زمینهای ناهموار بپوشید. آب، کلاه و کرم ضد آفتاب همراه داشته باشید.
عکاسی بدون فلاش یا سهپایه مجاز است، اما استفاده از پهپاد ممنوع است.
در طول اجرای آیینها سکوت کنید و از خوردن در داخل مجموعه خودداری کنید.
معبد کایلاسا؛ دیدار با جاودانگی در قلب سنگ
معبد کایلاسا نقطه تلاقی انسان و فضای عرفانی-دینی است. ایستادن در حیاطهای سایهدار آن، خیره شدن به ستونهایی که آسمان را میبوسند و دیوارهایی که حماسههای باستانی را زمزمه میکنند، انسان را به فکر فرو میبرد. کایلاسا نشان میدهد که یک معبد چه بسا در دل تاریکی نیز میتواند روشنگر زندگی معنوی بسیاری از افراد باشد.
برای سفر به هند و شهرهای مختلف آن مانند تور دهلی، تور جیپور و خصوصاً دیدن این مکان تاریخی، میتوانید تور هند را با قیمت مناسب از آژانس مسافرتی دانیار سفر تهیه کنید.سوالات متداول
-
معبد کایلاسا در کدام شهر هند قرار دارد؟کایلاسا بخشی از مجموعه غارهای اِلورا، در حدود 30 کیلومتری شمال غربی شهر اورنگآباد ایالت ماهاراشترا است.
-
قدمت معبد کایلاسا چقدر است؟معبد کایلاسا در قرن هشتم میلادی تحت حکومت پادشاه راشتراکوتا، کریشنا اول (حدود سال 756 تا 773 میلادی) ساخته شده و حدود 1250 سال قدمت دارد.
-
چرا معبد کایلاسا خاص و منحصربهفرد است؟چون بزرگترین ساختار یکپارچه جهان است که از یک صخره واحد، از بالا به پایین حجاری شده است. روش حجاری عمودی، عظمت و نقش آن در مجموعه چندمذهبی اِلورا، این معبد را بینظیر میکند.
-
آیا معبد کایلاسا برای عموم باز است؟بله؛ معبد کایلاسا از سهشنبه تا یکشنبه (6 صبح تا 6 عصر) باز است.
مقالات پربازدید
-
جاهای دیدنی عمان
جاهای دیدنی عمان ترکیبی از جاذبه های طبیعی و مکان های شهری و تاریخی هستند که در ...1404/04/105 دقیقه -
بلوار باتومی گرجستان
بلوار باتومی گرجستان کجاست و جاذبه های دیدنی نزدیک به آن کجاست؟ با مترو چطور به ...1404/02/125 دقیقه -
عین دبی امارات
با عین دبی، بزرگ ترین چرخ و فلک دبی و جهان آشنا شوید. انواع کابین های چرخ و فلک ...1404/02/115 دقیقه